• Kontaktirajte nas
  • +387 55 416 900
  • info@hoteldrina.com

Istorijat

TRADICIJA ZAPOČETA DAVNE 1892. GODINE SE NASTAVLJA.

Udobnost, elegancija i semberski ugostiteljski šarm vraćaju se na širom otvorena vrata obnovljenog hotela „Drina“.

Smješten u centru Bijeljine, tačnije prekoputa autobuske stanice i nedaleko od gradskog parka, hotel „Drina“ raspolaže sadržajima koji još nisu viđeni u ovim krajevima.

Na jednom mjestu gosti hotela „Drina“ biće u mogućnosti da se odmaraju, da isprobavaju ukusne slane i slatke specijalitete, da isprobavaju vrsna vina pri tom gledajući na panoramu grada i da se relaksiraju u savremenom Spa & Wellness centru.

Neka hotel „Drina“ ponovo postane Vaše najdraže mjesto gdje ćete obilježavati najljepše životne događaje i gdje ćete pronalaziti ličnu oazu mira i slatkih malih zadovoljstava.

istorijat big photo hotel Drina old photo

ISTORIJAT

„DRINA“, „KRIN“ I ONDA OPET „DRINA“.

Davne 1892. godine, na mjestu današnje autobuske stanice, izgrađen je hotel “Drina”, tada najmoderniji građevinski objekat ne samo u Bijeljini, već i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Hotel je napravljen po projektu iz Beča i izgrađen je prije tuzlanskog “Bristola” ili sarajevske “Evrope”. Imao je ukupno dvanaest soba na spratu, a u prizemlju su se nalazile kuhinja, sala za ručak i koncertna dvorana koja je mogla da primi sto posjetilaca. Ova dvorana je kasnije dobila proširenje u vidu pozornice.

Hotel je bio opremljen najsavremenijim namještajem iz Austrije, posluga je unajmljena iz Mađarske, spremani su novi evropski specijaliteti a osoblje se sa velikim poštovanjem i aristokratskim manirima odnosilo prema gostima. U hotelu “Drina” se nalazio i prvi klavir Bijeljine. Johan Brajtvizer je u hotelu prikazao prvu filmsku predstavu, tu su se održavale predstave brojnih pozorišnih grupa i u njemu su organizovane razne kulturne manifestacije koje su bile jasan pokazatelj evropeizacije Bijeljine. Najvažniji kulturni događaj u hotelu bila je Svetosavska priredba. Pored ove manifestacije, čuveni događaj u hotelu bio je i doček Nove godine za koji su se Semberci pomno spremali i koji se nije razlikovao od dočeka koji su organizovani u mnogo većim gradovima. U januaru 1920. godine održana je i prva velika radnička priredba u gradu koju su organizovali Rodoljub Čolaković i Alija Alijagić sa svojim prijateljima. Prepoznatljivi objekat hotela “Drina” odlukom vlasti je srušen 1972. godine i na tom mjestu je sagrađena autobuska stanica. Ovo rušenje se smatra velikom greškom tadašnje vlasti iako je izgrađen novi hotel prekoputa koji je nosio naziv “Krin”.

Sto godina nakon izgradnje starog hotela, modernom zdanju prekoputa autobuske stanice se ipak vraća prvobitni naziv – Drina. Ovdje su generacije maturanata obilježile kraj svog školovanja a brojni vjenčani parovi su tu proslavili svoj najsrećniji dan. Zaposleni hotela “Drina” će nastojati da vrate stari sjaj i ugled čuvenog bijeljinskog ugostiteljskog dragulja.

VIJESTI

NAJNOVIJE VIJESTI I OBAVJEŠTENJA